Innovatieve brillenglazen om bijziendheid af te remmen

Een unieke, innovatieve oplossing voor de behandeling van bijziendheid (wazig zien in de verte). Dat zijn de MiYOSMART brillenglazen van de Japanse fabrikant Hoya. Sijbrants & van Olst heeft als één van de eerste brillenzaken deze revolutionaire glazen in huis. “Door kinderen vroegtijdig te behandelen, kunnen we latere afwijkingen voorkomen.’’


Het revolutionaire brillenglas is ontwikkeld om in sterke mate te voorkomen dat ogen op jonge leeftijd steeds harder achteruit gaan. “Als je te laat een oogafwijking bij een kind ontdekt, kan het daardoor zijn hele leven lang zichtklachten houden of een lui oog ontwikkelen”, weet eigenaar Muus Sijbrants. Nu is er een nieuwe ontwikkeling op de markt. De Japanse fabrikant Hoya is wereldwijd het eerste bedrijf dat de MiYOSMART brillenglazen heeft. Muus: “De glazen zijn zo geslepen dat het licht voor het netvlies valt in plaats van er achter. Hierdoor heeft het oog veel minder de neiging om langer door te groeien. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de groei van het oog gemiddeld met 60 procent wordt geremd. Hierdoor kunnen wij ervoor zorgen dat kinderen met deze glazen gemiddeld een minder hoge min-sterkte ontwikkelen’’, legt de Muus uit. De tendens is dat wereldwijd de minsterkte steeds hoger wordt. Zeker 50% van de jongeren in Europa is bijziend en in Azië is dat zelfs 80%. Onder meer binnen leven (te weinig naar buiten gaan) en veel dichtbij kijken heeft invloed op de minsterkte. “Wij onderzoeken kinderen om op tijd oogafwijkingen te kunnen ontdekken en zo te voorkomen dat het erger wordt. Als voorbeeld: een kind van 5 jaar heeft al -1 sterkte en de ouders hebben -6. Doordat dit genetisch is bepaald, is de kans groot dat het kind als het groeit ook naar -6 of daar overheen gaat. Als je al minsterkte hebt, groeit je oog te hard mee. Die ontwikkeling kan alleen beïnvloed worden als een kind jong is. Met deze glazen kan je tot ongeveer het achttiende levensjaar het proces nog afremmen.”

De optometrist bij Sijbrants & van Olst is bevoegt deze brillenglazen voor te schrijven vanaf zes jaar. Bij Sijbrants & van Olst kijkt men bij de persoonlijke situatie van ieder kind naar de mogelijkheden.” Inmiddels zijn de brillenglazen bij de eerste kinderen aangemeten.


Muus: “De ervaringen zijn heel goed en de kinderen kunnen er goed aan wennen. Het voordeel van een bril is dat het veel laagdrempeliger is dan contactlenzen en oogdruppels.” Muus: “Iedereen kan een bril opzetten. Er is nu een nog ruimere keuze om alle kinderen te behandelen.”


De speciale MiYOSMART brillenglazen van Hoya zijn sinds deze zomer in ons assortiment. Vergoeding vanuit de basisverzekering is mogelijk, maar dit is afhankelijk van de sterkte en van de zorgverzekeraar en moet per individu bekeken worden.